Evenimente

  Născut în Rădăuți Prut - pictorul Corneliu Dumitriu Inapoi  
14-06-2017 

"Când mă duc la Rădăuți- Prut mă încarc cu energie. Toate tablourile mele conțin apă. Este un loc chiar cu adevărat miraculos. Natura este sursa fundamentală pentru tot ceea ce folosește în construcția oricărei arte. Eu cred că inclusiv muzica, poezia și orice creație este legată de ceea ce înainte a fost creat de Dumnezeu. Dacă mă nășteam în oraș, poate desenam asfalt, coșuri de gunoi, maidanezi", se confesează pictorul.

...Artistul botoșănean pictează de mai bine de 35 de ani. Lucrările sale au ajuns prin casele a sute de pasionați de artă din țară și din străinătate. S-a născut în localitatea Rădăuți-Prut, „acolo unde natura mustește artă", fapt care se simte în toate tablourile pictorului botoșănean.

...Românii, dar și străinii s-au arătat fascinați de tablourile pictorului botoșănean. În numeroasele sale expoziții din țară, din Europa și SUA a vândut mii de tablouri. A participat la mai multe tabere de pictură, iar vara aceasta este chemat în Franța. Faptul că opera sa este dorită de privitori l-a uimit pe artist, care se arată flatat de faptul că oamenii sunt dispuși să dea foarte mulți bani pentru ca ceea ce-l reprezintă să se regăsească și în casele lor.
Numeroase premii naționale pentru pictură

„Eu am rămas foarte uimit, foarte surprins când am văzut că am succes. Dinainte de '89, am avut o expoziție în Botoșani în care am vândut din 34 de lucrări, 30. Ideea de a fi prezent în casa unui om poate părea unora insignifiantă, dar nu și mie. Pentru mine este un lucru aproape uimitor", spune Dumitriu.

Lucrările semnate de botoșănean au fost recompensate adesea. În 2001, 1997 și 1995 a obținut Marele Premiu pentru Pictură, Galeria Avantpost. Totodată, artistul a obținut Premiul Fundației „Lascar Vorel", la Bienala Națională de Pictură și alte numeroase distincții la diferite concursuri din acest domeniu.

Profil

Născut: 1 iunie 1954, Rădăuți-Prut, Botoșani.
Studii: Școala Populară de Artă, Botoșani.
Familie: Căsătorit, are un fiu de 27 de ani, care este arhitect.

Întrebări și răspunsuri

Ce înseamnă pictura, arta, pentru dumneavoastră?
O șansă de a fi. Să dai decontul pentru această lume. Decontul respectiv eu îl dau în fiecare tablou.

Ce alt drum vă tenta în adolescență?
Inițial, am vrut să mă fac scriitor, dar era prea complicat. Nu am răbdare, asta mi-ar fi ocupat toată energia. Eu consider că omul are un singur potențial energetic și în momentul în care îl risipește pe altceva nu-i mai rămâne de făcut și un alt lucru.

Ce înseamnă să pictezi un tablou?
A face un tablou este o completare extraordinară pentru a construi acel ceva și este o concentrare pe care ți-o dezvolți lucrând și consumând, de la o lucrare la alta.

Ce-i place
„Îmi place tot ceea ce este interesant și frumos, tot ceea ce este creat de Dumnezeu. Îmi place să văd lumea, până unde merge creația lui Dumnezeu", a spus artistul, care adoră să-și petreacă timpul în mijlocul naturii.

Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de responsabilitate a oamenilor, în general. Faptul că unii oameni nu sunt conștienți că trăiesc o singură dată și că au o responsabilitate", a completat pictorul, care a reușit să creeze la Botoșani o piață pentru comerțul cu frumos, fiind și proprietarul unei galerii de artă.